sneller artikelen schrijven voor internet, weblog en gastartikel

Sneller artikelen schrijven

sneller artikelen schrijven voor internet, weblog en gastartikelBloggen, gastartikelen schrijven, dat is de manier om je website vindbaar te maken, je kennis te delen en je zelf neer te zetten als specialist. Met artikelen kan je jezelf op de kaart zetten en potentiële klanten die in verschillende fases van hun aankoop proces zitten te bereiken.

Goed dus om te doen en hier regelmatig tijd in te investeren. Toch merk ik om me heen dat het vaak een enorme drempel is om te starten met schrijven en dit regelmatig te blijven doen. Hiervoor zijn verschillende redenen, laten we eerst eens kijken hoe je de tijd in kunt korten van het schrijven en produceren van goede tekstuele content, zonder aan kwaliteit in te boeken.

Inspiratie en informatie

Vaak neemt het vormen van een idee en het verzamelen van informatie de helft van de tijd in beslag. Wil je sneller artikelen schrijven, zorg dat je altijd een notitieboekje bij de hand hebt zodat je ideeën die in je opkomen kunt noteren, schrijf ook regelmatig je gedachten erover op. Verzamel, indien nodig, informatie door de zoekmachines te gebruiken en alle bruikbare feiten te kopiëren en bij elkaar zetten. Zo heb je al een vastomlijnd idee op het moment dat je gaat schrijven. Heb je een idee én inspiratie? Kruip dan meteen achter je computer en smeed het ijzer als het heet is; je hebt er dan hoogstwaarschijnlijk in korte tijd een goed artikel op papier staan!

Eerste opzet

Beperk je tot de essentie van het onderwerp; teveel informatie is verwarrend en maakt een artikel droog en saai. Gebruik de opzet: ‘ inleiding – middenstuk – afsluiting/conclusie. Voor de inleiding is een vraagstelling vaak ideaal. In het middenstuk kun je dan informatie verstrekken / meningen / adviezen geven. Het slotstuk zou dan een antwoord op de vraagstelling kunnen zijn.
Gebruik subtitels en bulletpoints om de tekst overzichtelijk te maken. Zo verdeel je de tekst in makkelijke, ‘hapklare brokken’.

Hou het kort

Wil je in een korte tijd een leuk artikel schrijven, hou het dan kort. Een artikel van maximaal 500 woorden is vaak lang genoeg en zou je in een half uur af moeten kunnen hebben, zonder dat je het gevoel hebt maar wat neergepend te hebben. Zorg dat elk woord telt!

Kom later terug

Laat je tekst, als je vastloopt of als je klaar bent, even staan. Lees hem na een uurtje nog een keer door alsof je hem voor het eerst leest. Typfouten, verkeerde zinsbouw en andere gebreken haal je er dan zó uit en je ziet ook meteen of er nog iets aan toegevoegd of veranderd moet worden. Overigens lees ik mijn tekst altijd hardop voor, dat zorgt er voor dat ik hoor of zinnen niet lekker lopen. Je moet de zinnen goed hardop kunnen lezen zonder hakkelen of stoten.

Heb jij nog goede aanvullingen, waarmee jij lezers kunt helpen beter en sneller artikelen te schrijven?

EDIT:(12-12-2013) Ik wil toch nog een hele leuke schrijfoefening met jullie delen van Bianca Mink. Die de volgende oefening deelde op haar weblog.

Schrijfoefening van Bianca Minkman

Als je dat nog niet zo makkelijk vindt, heb ik hier een oefening voor je. Zet je mobiel op alarm over drie minuten. In die drie minuten ga je een stukje schrijven waarin je de volgende woorden verwerkt: eBook, schrijven, expert. De volgorde maakt niet uit en het resultaat hoeft niet perfect te zijn. Het gaat om het proces! De kunst is om te blijven schrijven, ook als je stemmetje zegt: ‘Nu weet ik niet meer wat ik moet schrijven.’ Dan schrijf je dat op! Je pen mag niet van het papier totdat je mobiel af gaat. En als je met een toetsenbord werkt, is Backspace verboden! Je zult verbaasd staan van wat je weet te produceren. Doe dit iedere dag (of als je een writers block hebt) en je komt snel in ‘schrijfflow’. En voordat je het weet, heb je je eBook af! Succes!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *