Linkbuilding tips

Linkbuilding tips voor betere zoekmachine ranking.

Vorige week donderdag ben ik op bezoek geweest bij M4N waar ik een SEO sessie bij ging wonen. Tijdens de sessie werd duidelijk dat linkbuilding erg belangrijk is voor de positie binnen de organische resultaten van de zoekmachine. Al snel kwam de vraag naar voren hoe je dat nu eigenlijk doet dat linkbuilding en of er linkbuilding tips konden worden gegeven. Vandaag dus een lijstje met linkbuilding tips die je op weg helpen met je campagne.

Interessante websites vinden voor linkbuilding.

Begin met het vinden van websites die relevant zijn voor de niche van je website en of pagina.

 1. Gebruik Google en tik relevante keywords in om te zoeken naar relevante websites.
 2. Gebruik linkdiagnosis.com om te kijken wie er naar je concurrenten linken.
 3. Bekijk de type websites die naar websites linken in dezelfde branche maar in een ander land of taal. Dit kan verrassende ideeën opleveren.

Zeker niet vergeten.

 1. Directory of startpagina aanmeldingen. Startpagina’s hebben langer niet meer de impact die ze jaren geleden hadden. Toch kan het lonen om op de belangrijkste startpagina een link te laten plaatsen.

Bestaande links naar je website.

 1. Optimaliseer je bestaande links. Neem contact op met webmasters die naar je website linken en vraag hun de link tekst aan te passen naar een tekst die keywords bevat en of een “call to action”.
 2. Bekijk je 404 statistieken en houd in de gaten wie er naar een niet bestaande of verkeerd gespelde urls. Neem contact op met die webmasters en lever ze een correcte url aan.
 3. Bekijk welke inkomende links naar pagina’s gaan die je hebt geblokt voor zoekmachines via robots.txt of de meta-noindex. Neem contact op met die webmasters en vraag ze naar een andere pagina te linken.
 4. Zijn er websites die je bedrijfsnaam, url of persoonlijke naam vermelden maar geen link hebben geplaats? Vraag ze alsnog een link bij de vermelding te plaatsen.

Webmasters zover krijgen dat ze naar je linken.

 1. Een oudje. Ik geef jouw, jij geeft mij linkruil. Dit is tijdens de sessie nu niet echt als een ‘best practice’ bestempelt maar ik geloof dat het een onderdeeltje is van een ‘natuurlijke’ linkstructuur van een site.
 2. Bij je leveranciers die op hun website een pagina hebben met dealers kun je vragen of zij je website willen vermelden.
 3. Schrijf zelf een review over een product of dienst die je in je gamma hebt en breng de leverancier hiervan op de hoogte. Ze gebruiken die dingen graag om te vermelden als referentie.
 4. Zorg ervoor dat je netwerkt en de mensen uit je vakgebied, niche kent en zorg ervoor dat zijn jou kennen. Die manier wordt het delen van kennis en links een stuk makkelijker.
 5. Via een netwerk kan je ook zogenaamde ‘three way link exchange’ regelen. Let wel op en doe dit alleen met mensen uit je netwerk die je kent.
 6. Schijf iets bijzonders, schokkends, confronterend, stoms, raars, etc. Mensen hebben de neiging om iemand te linken die anders zijn of zich anders gedragen.
 7. Bouw handige plugins of tools die gratis te gebruiken zijn.

Money makes the world goes round.

 1. Sponsor een online of offline evenement met een website en wordt vermeld op hun sponsor pagina. Kies hiervoor een evenement die aansluit bij je business.
 2. Zoek ‘oudere’ websites in je markt die niet meer wordt geüpdate, contacteer de webmaster en doe een bod op hun site. Let wel op de kwaliteit van dergelijke websites.
 3. Kom je goede content tegen die goed ranked of goede link populariteit heeft dan kun je de webmaster benaderen en in de pagina een link laten verwerken waar je voor behaald. Let wel goed op wat je doet. Er wordt gezegd dat een oude site met aangepaste content een negatieve resultaat zou kunnen geven op je zoekmachine ranking.
 4. Verkoop je producten of bied je diensten aan kan je een sample versturen naar bloggers of mensen die een site hebben en een review willen schrijven.
 5. Aansluiten bij een webshop keurmerk of andere professionele organisatie die een lijst publiceren met partners/leden.
 6. Het uitvoeren van een goede offline campagne kan ook effect hebben en links naar je website opleveren.

Bloggen altijd goed voor je linkbuilding strategie

 1. Schrijf een “how to”, “top 10 / 100″, etc of schrijf over zaken (liefst hot topics) waar weinig over word geschreven of minder gedetailleerd.
 2. Verwijzen naar andere artikelen van andere weblogs vaak worden dergelijke artikelen toch beloond met een link terug zeker als het artikel die je schrijft een aanvulling is op het artikel waar je naar refereert. Trackbacks zijn ook nog altijd een optie als ze die toelaten.
 3. Schrijf “Guest posts” op andere weblogs binnen of gerelateerd aan je niche. Artikelen “ruilen”, dus zelfde principe als wederkerige links maar het zijn kwalitatief veel betere links.
 4. Wordt een echte expert in jouw branche zodat autoriteit sites, universiteiten, kranten,etc naar je content gaan linken. Da daarvoor net die stap verder dan je concurrenten. Neem dan ook de tijd om content en ideeën uit te werken.
 5. Laat experts in jouw niche spreken op je website. Interview experts, maak er een audio of video opname van of schrijf een artikel met het interview. Deze experts zullen vervolgens graag bereid zijn om een goed artikel waar zij in voorkomen te linken.
 6. Laat jezelf interviewen als expert.
 7. We hebben het tijdens de SEO sessie over Nofollow links gehad. Links met nofollow tags worden gebruikt om geen pagerank te “lekken” toch blijkt het dat reacties nalaten op andere blogs, ook al zijn het nofollow blogs heel goed kunnen werken.

Social Media gebruiken voor linkbuilding.

 1. Voeg je Rss feed toe aan RSS directories en zoekmachines. Bijvoorbeeld feeder.nl
 2. Zodra je een nieuw artikel hebt geschreven voeg deze toe aan social media & nieuws sites: Ekudos, Nujij, Bligg. Handig is het gebruik van social media bars waar bezoekers op kunnen klikken om een artikel te delen in social media.
 3. Maak gebruik van Squidoo, Google knol , Wikipedia en aanverwante
 4. Schrijf intro stukjes in relevante Hyves groepen en linkedIn groups, facebook etc.
 5. Het volgen van Forums binnen het onderwerp van je website en actief deelnemen. Zet in je handtekening een link naar je weblog. Maar reageer natuurlijk ook, waar relevant en mogelijk, met een linkje naar je website of een linkje naar een relevante pagina binnen je website.
 6. Via persberichten kunt u ook links naar uw website krijgen. Zeker interessant bij lanceringen van producten of een website kan dit een nuttige tip zijn.
 7. “How to” video’s en verspreiden via Youtube, Vimeo, Blipp, Viddler.
 8. Maak slideshows aan en verspeid die via slideshare etc.
 9. Gebruik Google alert om te zien waar je artikelen terecht komen en contacteer die webmasters. Bied hun meer unieke content aan.
 10. Nu je een aantal video opnames hebt gemaakt met interviews van experts maak dan een youtube kanaal aan en zet je filmpjes online.

Conclusie

Zo als je ziet zijn er redelijk veel manieren te verzinnen om bezig te zijn met linkbuilding. Het is even zoeken naar creatieve manieren om die links op te bouwen. Wat ook wel duidelijk wordt is dat een linkbuilding campagne niet iets is wat je in een paar uurtjes doet. Je zoekmachine ranking verhogen is een continu proces wat tijd nodig heeft. Een heleboel tijd.

Is er geen tijd en of kennis voor het uitbouwen van een solide link profiel dan is het inhuren van een linkbuilder zeker een goede optie. Neem contact met me op voor de mogelijkheden dat ik je linkbuilding campagne geheel of gedeeltelijk over neem.

Veel succes met je linkbuilding campagne en ik zie in het commentaar graag jouw linkbuilding tips.

Vond je dit artikel interessant of heeft het je geholpen. Deel het dan met je vrienden via onderstaande social media.
18 antwoorden
 1. Gerard
  Gerard zegt:

  Ja goeie site man, alleen dit is eigelijk de basis van linkbuilding. en indd Money makes the world go around. maar goed
  voor goeie backlinks is het belangrijk een link te plaatsen met een hoge page rank en weinig uitgaande links.

  Gezonde Recepten

 2. Auke Jongbloed
  Auke Jongbloed zegt:

  Ja, Jedidja. Het is eigenlijk niet eens zo heel moeilijk. Maar er moet toch tijd in gestopt worden. Zie het linkbuilden gewoon als netwerken. Bouw je aan je netwerk dan wordt het hele linkbuilding verhaal een stuk makkelijker en de tijd die je er in stop meer fun!

 3. Jedidja
  Jedidja zegt:

  Je hebt gelijk. Waarschijnlijk zie je later ook pas het effect, en netwerken is ook een goede. Trouwens, je hebt het over Wikipedia. Daar heb je niet zomaar een link! Ik heb het al es geprobeerd, maar je wordt er meteen weer afgehaald. Ook al is de pagina best relevant voor het artikel.
  Hoe doe jij dat?

 4. Auke Jongbloed
  Auke Jongbloed zegt:

  Haha, bedankt voor het melden van de schrijffout… Weer een spellingsfout minder op mijn website..

  Nog even een reactie op je vraag eerder. Het is niet makkelijk om een link op wikipedia te krijgen. Dat komt om dat de artikelen weer kunnen worden gedirigeerd door andere bezoekers. Het is dan ook zaak om het heel relevant te houden en zo informatief mogelijk.

 5. jedidja
  jedidja zegt:

  Graag gedaan! 🙂
  Wikipedia is idd erg tricky. Ik heb wel eens een informatief stuk geplaatst, maar die was er zo weer af. Zodra ze ook maar commercie ruiken is het gebeurd.. Op zich maar goed ook, anders was wikipedia wikipedia niet geweest natuurlijk!

 6. Willem
  Willem zegt:

  Ik moet het helaas eens zijn Jedidja, wikipedia is moeilijk om op te komen. Mijn tip is dan ook om eerst een paar maanden actief mee te doen aan wikipedia, zonder enig voordeel van jezelf. Zodra je het vertrouwen hebt van de communitie dan zou je voorzichtig een linkje kunnen plaatsen.
  Toch is het mogelijk om een linkje te krijgen op wiki. Het is te doen, wel even energie in steken.
  Toch denk ik dat een wikipedia link alleen een verbetering is voor je trustrank

 7. Roel
  Roel zegt:

  Goed Artikel! Linkdiagnosis is super handig! Jammer dat deze enkel met firefox werkt.. en sinds de nieuwe versie van firefox werkt deze bij mij ook niet meer.. Maar bedankt voor de tips!

  Je kunt ook gratis berichten plaatsen op sites als Jouw Persbericht Hier kun je je eigen keywordrich content schrijven en follow links plaatsen naar jouw site en/of artikel!

 8. Jenny
  Jenny zegt:

  Als je interne linkbuilding redelijk op orde is en je al een aantal links op goede en relevante websites hebt staan, waar kun je je vervolgens het beste op richten? Microsites, fora, blogs of social media?

 9. Jaap
  Jaap zegt:

  Je hebt gelijk. Waarschijnlijk zie je later ook pas het effect, en netwerken is ook een goede. Trouwens, je hebt het over Wikipedia. Daar heb je niet zomaar een link! Ik heb het al es geprobeerd, maar je wordt er meteen weer afgehaald. Ook al is de pagina best relevant voor het artikel.
  Hoe doe jij dat?

 10. Sjoerd
  Sjoerd zegt:

  Goede tips man! Misschien een tekstschrijver benaderen om een stuk tekst te schrijven voor je met daarin de juiste zoekwoorden? Ene in de linkjes de zoekwoorden vermelden?

 11. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Bas Klein zegt:
  november 17, 2011 om 4:09 pm
  Wie van jullie heeft wel eens gebruikgemaakt van betaalde links? Je ziet het steeds vaker voorkomen. Dit terwijl tegen de regels van Google is.

  Wat een onzin! Niemand zie dat er voor betaald is.

 12. De Linkbuilder
  De Linkbuilder zegt:

  Bedankt hoor dit zijn wel artikelen die zich onderscheiden van de rest. Het duurt inderdaad langer voordat je de resultaten ziet.

 13. Otto van de Werken
  Otto van de Werken zegt:

  Goed artikel met een aardige opbouw over hoe je linkbuilden moet opstarten.
  Ik vind enkel het opstarten met startpagina’s wat onderbelicht?

  Natuurlijk hebben ze wat minder kracht, meer er zijn ontzettend veel linkdumps/directories en startpagina’s waar makkelijk een relevante link is te scoren. Een goede kans op bij een beginnend SEO traject wat linkjes te scoren.

  let wel op relevantie! Ik gebruik een tooltje als Startpagina Zoeken om een lijst te krijgen met relevante startpagina’s. Een voordeel van dit tooltje tov andere is dat het voornamelijk de wat onbekendere pagina’s toont waar het nog makkelijk is om een linkje te scoren!

  Bedankt in ieder geval voor je interessante artikel!

 14. Webdesign24
  Webdesign24 zegt:

  Ik ben het met Otto eens, startpagina’s kunnen voor sommige van onze klanten de manier zijn om snel links te krijgen. Vooral voor nieuwe sites die nog veel links moeten verzamelen.

  Zelf proberen wij zo weinig mogelijk betaalde links te gebruiken voor onze klanten. Ik ben nog al fan van persberichten heb het gezien bij een klant van ons dat door een link te krijgen op een site met een hoge pageranking hij ook snel goede waardevolle traffic kreeg.

  Bedankt voor dit leuke artikel!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *